FIRST DAYS WITH AMY

22:06 Suzzie 4 Comments





Ako ste už videli na Instagrame, máme psíka, fenku, Amy. Nad psíkom sme rozmýšľali dlhšie, avšak stále to nebolo to také rázne rozhodnutie "tento psík a teraz". Nikdy som nemala žiadne zvieratko a mala som aj obavy, predsa len, sú to starosti navyše atď. Ešte minulé leto sme pozerali na bazoši psíky, ktoré niekto daruje ale nikdy sme to nedotiahli do úspešného konca. Toto leto vyzeralo veľmi podobne a pár dní pred tým, ako sme sa rozhodli pre tohoto psíka sme opäť pozerali inzercie. Nastalo jedno poobedie a našla som inzerát, kde boli malé šteniatka a veľmi sa mi páčili. Miesto predaja bolo asi polhodinu cesty od nás. Nakoniec sme sa rozhodli, že ideme do toho. Kontaktovali sme darcu a dohodli sa, že o 2 dni pôjdeme pre psíka. Chceli sme psíka ale nakoniec nám zostala fenka. Bola však taká zlatá, že sme neváhali ani sekundu a zobrali sme si ju.

Na fotkách na inzeráte, vyzerali šteniatka veľmi maličké, no keď sme ich videli prvýkrát naživo - boli ešte menšie. Amy a jej malý braček bol dokonca menší ako ona! Prečo sme sa rozhodli pre meno Amy ? Tak na toto nemám logické vysvetlenie. :D V hlave som si len hovorila rôzne mená a hľadala som niečo krátke a pekné a na prvýkrát som povedala, že bude sa volať Amy a tak sa aj stalo. Čo sa týka jej mena, vznikol taký menší trapas pri preberaní Amy. Darcovia boli mladý pár a tá žena bola akurát tehotná. Opýtali sa, či už máme vybraté nejaké meno a my že áno, máme, Amy sa bude volať. V tom sa ten pár začal smiať a pozerať po sebe, že oni svojej malej, chcú dať tiež toto meno. Náhoda ? :D No čo, budú dve Amy.


Toto je Amy keď mala ešte len 2 mesiace, úplne maličká a zmestila by sa vám iba do jednej ruky. 

Fisrt Day

Prvý deň nebol vôbec ľahký. Keďže sme doteraz nemali žiadneho psíka, moc dobre sme nevedeli čo a ako, aj keď sme dostali už pár rád od majiteľov. Veľa sme sa pýtali a oni nemali problém odpovedať. Veľké množstvo informácií som sa snažila dostať aj z google. Nájdete tu všetky informácie. Čo potrebujete na začiatok, aké granuľky sú najlepšie, ako naučiť psíka cikať na podložku a vonku atď. Na začiatok je toho veľmi veľa, preto sme Amy brali v piatok aby som s ňou mohla byť celý víkend a aby si ľahšie zvykala. Psík je prvý deň veľmi zmätený, pretože ste pre neho úplne cudzí ľudia je v neznámom prostredí. Stále mi behala pod nohami a za mňou, veľakrát kňučala a oblizovala nás. Do "jej izby" sme dali misky na vodu a granule a podložku na cikanie. Tieto podložky kúpite v lekárni ale aj v DM-ke som ich kupovala. Na začiatok ich budete potrebovať veľa, pretože šteniatka v sebe dlho nič neudržia, tým myslím, že za polhodinku sa buď vykaká alebo vyciká. Tieto dva úkony bez problémov urobí všade. My máme doma 5 kobercov a všetky už stihla označkovať. :D a niekoľkokrát. Veľký koberec z obývačky sme pre istotu už zrolovali a ostatné menšie sú už opraté niekoľko krát. Keď sme išli spať, sme ju zatvorili v jej izbe a veľmi dlho kňučala a potom nakoniec prestala. 

Next Days
Granulky sme jej dávali trikrát denne a vodu má vždy v miske pripravenú, keby sa chcela napiť. Niekedy sa podarí už aj vycikať na podložku a vonku, no napriek tomu každý druhýkrát je to niekde inde. Keď ideme spať, alebo ideme von dlhšiu dobu kňučí no potom prestane. Na prechádzke chodí stále pri našich nohách a za nikým sa nerozbieha. Celkom si už zvyká na prostredie a nie je stále pod gaučom schovatá. Papuče nám hryzie už od začiatku. Zatiaľ sa nikde neškriabe lebo ani poriadne nedočiahne.








After Month

Amy väčšinou kaká vonku a aj ciká. Veľakrát sa však vyciká aj doma. Niektoré dni sú ukážkové a väčšinou ciká buď vonku alebo na podložku. Niektoré dni jej to nejde a v pohode sa vyciká na koberec, v kuchyni alebo pri podložke na cikaní. Podaril sa jej aj husárky kúsok. Hneď po dvoch hodinách, ako som vymenila posteľné návleky sa vycikala na posteľ, iné nervy som mala. Je to najmä o pevných nervoch a láske. Bohužiaľ treba šteniatko aj potrestať ak urobí niečo zle inak sa to nenaučí. Samozrejme si prichystajte aj veľmi veľa odmien. S Amynou chodíme na prechádzky trikrát za deň a niekedy aj navyše keď ideme na spoločnú prechádzku s priateľom.  Večer keď ideme spať už nekňučí a vydrží niekoľko hodín sama úplne v pohode. Už je "oťukaná" a nebojí sa ísť do výťahu, hore schodmi, dole schodmi ani ostatných psíkov. Bohužiaľ ju niekedy musíme naháňať, pretože sa rozbehne sa druhými ľuďmi alebo psíkmi. Inak je Amy veľmi zlatučká a je to rodinný maznáčik a tuliačik. Niekedy by sa celý deň hrala a práve dnes iba celý deň spí na koberčeku alebo na papučiach. Vo svojom pelíšku málokedy. Teraz ju začali baviť topánky a papuče a tak všetky berie a nesie do svojho pelíška. Neskutočnými pomocníkmi sú aj vodítko, obojok alebo postroj. My toto všetko máme z mopslick.sk










Takto sa Amy tešila novým hand-made vecičkám z mopslick.sk








Určite si vyberte kvalitné granuľky, ktoré nájdete v špecializovaných obchodoch. Sú oveľa drahšie ale majú viacero výhod. V obchodoch ich nájdete drahšie ako v e-shopoch, kde sú aj o 50% lacnejšie a ešte vám ich kuriér donesie priamo domov a tak nemusíte z obchodu nič vláčiť.


Nezabudnite na hračky. My sme Amy kúpili niekoľko a na začiatku sa s nimi vôbec nehrala, pretože ju bavili papuče. Postupne sa však naučila hrýzť tieto všelijaké hryzátka.


Nezabudnite na správne dávkovanie jedla. Na každom obale granuliek nájdete tabuľku s hmotnosťou a odporúčaním dávkovaním. 




Veľakrát budete svojho miláčika aj umývať. Šampóny tiež kúpite v špecializovaných obchodoch. Prvykrát keď sme Amy kúpali to bol celkom boj, pretože sa neskutočne bála a triasla sa. Postupne si na to však už zvyká a vo vode vydrží dlhšie a neskáče toľko.


Vlhčené obrúsky pre psíka sú skvelým pomocníkom. Amy ma skoro stále špinavý ňufák a všetko okolo neho a aj okolie očí má polepené. Tieto obrúsky nedráždia oči aňi ňufáčik. Kúpili sme v DMke.


Nezabudnite na odmeny!


Kúpili sme aj tieto Dentasticky ale Ajmy to vôbec nepapá, nejaké tipy ? 









Amy je naše zlatíčko a už nikdy by sme ju nedali preč alebo vymenili. Je taká zlatučká a prítulná. Je to úplne iná láska, ako nám môže dať náš psík. On ma totiž iba nás. Aj keď som sama doma, už nikdy sa necítim sama a robí mi skvelú spoločnosť. Je to aj veľa srandy, niekedy už naozaj nechápeme. :)

A čo vy ? Máte nejaké zvieratko doma ? :)

Možno sa ti bude páčiť aj

4 komentáre:

  1. Máme už jedenáctiletou fenku Betynku, ale tyhle štěněcí kousky s ní mám pořád v živé paměti :) Amy je kouzelná a to tričko s ananasy mám také :) :D Dentalsticky máme taky, ale naše Bety je má ráda, takže bohužel nic jiného neporadím.

    Lady Lenna

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já už mám 15-ti letého psíka a na psí pamlsky taky moc není. Amy je moc krásná, ještě si s ní užiješ hodně srandy. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéé ta je nádherná a jak jí ta růžová barva sluší :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť

ďakujem za komentár :)